Innehåll:
  Artister
  Bli medlem
  Läs i gästboken
  Skriv i gästboken
  Kalendarium
  Länkar
Välkommen till Smålands Country Clubs hemsida!
  Nordiska artister
  SCC-Nytt
  SCC-Nytt på
  Facebook

  Skivrecensioner
  Styrelsen
   Gå tillbaka till startsidan! Gå tillbaka till startsidan! Skicka gärna ett meddelande till Smålands Country Club! Besök Smålands Country Club på Facebook! Läs mer om Smålands Country Club! Gå fram en sida!

Sök efter skivrecension:  

Det finns idag 621 skivor recenserade på hemsidan.


 Artist: Orange Blossom Special Band
 Titel: Reunion
 Skivbolag: Egen utgåva
 Recensent: Marcus Thell

 Betyg:

Bandet Orange Blossom Special Band återförenades 2002 efter att inte ha uppträtt tillsammans på 20 år för att göra denna skiva. Sedan dess har två av bandets medlemmar avlidit. Medlemmarna i O.B.S.B. är Vilas Dahl (fiddle och gitarr), Jerry Dahl (bass, gitarr och sång), Ivan Lutz (steel och gitarr), Lee Smikrud (banjo, gitarrer och sång), Donna Smikrud (bas), Lee Vieregge (trummor) och Larry Janke. Skivan består mestadels av covers såsom ”Let Old Mother Nature Have Her Way”, ”I´m A Lonesome Fugitive” som Merle Haggard gjorde odödlig, ”Faded Love”, instrumentala “Orange Blossom Special” (så klart) och ”Jambalaya”. Skivan är med andra ord traditionell country som det lät på 1960-talet. Sånginsatsen är Ok, det är kanske inte världens bästa sångare som finns i bandet men de har känsla. Mina favoriter här är ”Borrowed Angel” denna underbara låt från Mel Street, Ray Prices ”Pride”, ”The Texas Troubadour” som är en egen komposition tillsammans med ”Next Time Around”. Jag hade nog gärna sett fler egna låtar på skivan då de var skivans bästa spår. Skivan är nog absolut omöjligt att få tag i om ni söker i affärer, men den kan köpas via www.cdbaby.com där får ni sen söka efter dem.

Publicerad: 2005-10-08 



 Artist: Adam Marshall
 Titel: The Last Marshall
 Skivbolag: Rotan rec.
 Recensent: Marcus Thell

 Betyg:

Adam Marshall är ännu en ny bekantskap. Han har skrivit text till alla av skivans nio låtar (plus en repris av en låt), musiken har gjorts av Kevin McCarthy. Tyvärr saknar mitt ex information om Adam, musiker och producent så det finns inte så mycket mer att berätta än om själva låtmaterialet. Adams stil är traditionell 1990-tals country i stil med Floyd Van Laningham (som ni också recenseras denna månad här på hemsidan), skillnaden är att vissa låtar är tuffare hos Marshall. Adams röst är bra och passar countrymusiken. Mina favoriter på skivan är ”Come Home As Fast As You Can”, titellåten ”The Last Marshall”, ”” och ”Cowboy Hat”. Adam Marshall har gjort ett helt Ok album, men nio låtar och en repris på en låt där känns lite väl snålt. Jag hoppas på att han är mer generös till nästa skiva. Hans hemsida är www.thelastmarshall.com.

Publicerad: 2005-10-08 



 Artist: Floyd Van Laningham
 Titel: Nice Guys Finish Last
 Skivbolag: South of 40 Music
 Recensent: Marcus Thell

 Betyg:

En ny artist som hoppas på det stora genombrottet. Floyd Van Laningham har fått hjälp av trummisen Eddie Bayers som samlade ihop ett par goda kompisar till att spela in skivan med Floyd. Ibland dessa finns välkända namn som Paul Franklin, basisten Michael Rhodes och Brent Mason, så kompet är det absolut inget fel på. Stilen på plattan är traditionell mainstream country som får associationer till både Ty England, Mark Chesnutt och John Anderson. Röstmässigt drar jag paralleller till David Bellamy i Bellamy Brothers och i en annan låt påminner han lite om självaste Keith Whitley! Floyd har skrivit nio av skivans tio spår. Det finns en del riktiga toppenspår här som balladen ”I´m Gonna Love Again”, ”The Roses Are Red”, fartfyllda ”Six Good Reasons”, ”I Still Do”, ”God Help The Children” och ”Nice Guys Finish Last”. Men det finns egentligen inget riktigt bottennapp utan det är tio låtar på skivan är ingen är alltför svagare än den andra. Skivan har en bra blandning mellan lugna och snabbare låtar. En bra CD som säkert tilltalar många svenska countryfans. Floyds hemsida är www.floydcountry.com.

Publicerad: 2005-10-08 



 Artist: Maura O´Connell
 Titel: Don´t I Know
 Skivbolag: Sugar Hill rec.
 Recensent: Marcus Thell

 Betyg:

Maura O´Connell är tillbaka med en ny (utgiven 2004) CD, denna gång producerad av dobrokungen Jerry Douglas – fast på denna skiva spelar han mest lapsteel. Hon har fler låtar från countrylåtskrivare denna gång, med namn som Jim Lauderdale, Mindy Smith, Al Anderson, Gary Burr och Kim Richey. Jämförelsen med Kim Richey (när hon är country) är ganska lik och O´Connell har ett vackert elgitarrspel i bakgrunden genom hela skivan – tacka Jonathan Trebing för det! Skivan inleder med ett riktigt bra spår i form av ”Trip Around The Sun”. Andra bra låtar ibland skivans 11 spår är lugna ”Going Down In Flames”, den underbara ”When Being Who You Are Is Not Enough” som också är med på Patty Loveless nya, ”There´s No Good Day For Dying” och ”Time To Learn”. Maura O´Connell bjuder på ännu en behaglig countryplatta, precis som hennes tidigare. Besök hennes hemsida på www.mauraoconnell.com eller www.sugarhillrecords.com.

Publicerad: 2005-10-08 



 Artist: John Barlow Jarvis
 Titel: View From A Southern Porch
 Skivbolag: Barlotone Productions
 Recensent: Marcus Thell

 Betyg:

John Barlow Jarvis är en ofta anlitad gitarrist som används på många stora skivinspelningar i Nashville. Denna instrumentala skiva kom ut 2003 och är utgiven av Jarvis själv. Bland medmusikanterna märks välkända namn som Eddie Bayers på trummor, fiddlaren Aubrey Haynie, Bryan Sutton som spelar gitarr och banjo samt basisten David Hungate. På en låt medverkar också Mike Henderson. Jag är egentligen fel person att recensera en instrumental skiva och är på långa vägar inom expert på denna musikform. Skivan är behaglig, men jag hade gärna sett att några låtar hade haft sång också. John Barlow Jarvis visar upp att han och många av hans vänner i Nashville är mycket talangfulla musiker genom denna instrumentala skiva. Vill ni köpa skivan kan ni märka att den är svår att få tag på, så jag rekommenderar ett besök på Johns hemsida www.johnbarlowjarvis.com.

Publicerad: 2005-10-08 



 Artist: Dallas Jones
 Titel: Wherever You Roam
 Skivbolag: Mayapple rec.
 Recensent: Marcus Thell

 Betyg:

Dallas Jones är tillbaka med sin uppföljare till skivan ”The Morlock Sessions”. Dallas är en singer-songwriter/folksångare som har vissa influenser av Bob Dylan, men samtidigt har han ett countrykomp med gitarr, mandolin, banjo, munspel och violin. Dallas skriver om vilka skivor han lyssnat på den senaste (hösten 2004) tiden och bland artisterna där märks Ryan Adams, Bob Dylan, Emmylou Harris och Uncle Tupelo och jag får nog erkänna att en blandning av just dessa artister lämnar en ganska bra bild av den musik som Jones skapar. Kanske att man ska lägga till lite John Denver, men hursomhelst så gillar jag Dallas Jones skarpt. Bland de toppar av skivans 14 låtar utmärker sig ”Early In The Morning”, ”Story Of No One”, ”Plant Me In Your Garden”, ”Into The Water” och ”Where Does She Begin” mest. Detta gott folk är en absolut fullträff för er som gillar akustisk musik, singer-songwriters eller bara lugn avslappnande musik. Dallas Jones hemsida är www.dallasjones.com, men skivan kan också köpas via skivbolagets hemsida www.mayapplerecords.com .

Publicerad: 2005-09-01 



 Artist: Bruce Oakes
 Titel: Pickin´ With Friends
 Skivbolag: Boomer rec.
 Recensent: Marcus Thell

 Betyg:

Bruce Oakes har tidigare recenserats här på hemsidan. Denna skiva går i samma anda som den förra, som en bonus bjuds vi på fem låtar från 1968 med Nashville West Band där bl.a. Gib Guilbeau och Clarence White medverkar tillsammans med Bruce. Ljudet är faktiskt bra på dessa låtar och jag vet inte om de tidigare varit utgivna. Denna skiva innehåller några enstaka covers och en hel del låtar från just Gib Guilbeau. Det är oftast traditionell country med bra låtar som ”A Million Times Before”, ”In The Bahamas” som är en låt som borde passa Bellamy Brothers eller Jimmy Buffett perfekt och ”It Feels Like A Heartache”. Skivan är svår att få tag på, men försök via Bruces hemsida www.bruceoakes.com så ska det nog gå bra.

Publicerad: 2005-09-01 



 Artist: Eddie Collins
 Titel: Hurt Again
 Skivbolag: R/R rec.
 Recensent: Marcus Thell

 Betyg:

Eddie Collins har jag aldrig hört talas om, förrän nu. Han har en riktigt bra röst som ligger en aning mot Marty Robbins-hållet. Stilen är lite mot honom också, fast i en mer modern tappning. Denna skiva inleder med den vackra ”Hurt Again” som mycket väl kunde ha varit en hitlåt åt t.ex. Gary Stewart eller Marty Robbins på 1970-talet. Skivan innehåller tio spår och en ganska blygsam speltid på 31 minuter, jag tycker allt att några till låtar kunde ha lagts till. Mina favoriter är ”Boys You Gotta Learn To Dance”, ”Why Man Invented The Blues” och ”Pick Me Up”. Sedan ska vi inte glömma den avslutande “Faded Love” som här görs i en fyrfyra. Detta är en helt Ok traditionell country-CD. Eddie har också gett ut “Why I Love A Country Song” 2003 och den är en aning bättre än denna. På den finns bl.a. en vacker ballad vid namn ”The Hunger”, de traditionella ”Mr. Lonely Me” och ”Hanging ´Round My Place”. Bägge dessa skivor kan köpas via www.eddiewcollins.com.

Publicerad: 2005-09-01 



 Artist: Glenn Allan with Kim Mackenzie
 Titel: Paradise, Texas
 Skivbolag: Al & Mo´s rec.
 Recensent: Marcus Thell

 Betyg:

Texasbon Glenn Allan har på denna skiva med sig Kim Mackenzie och även dragspelaren Flaco Jimenez. Förutom att sjunga så spelar Kim också mandolin och fiddle. Glenn har skrivit samtliga 10 låtar och detta är behaglig och dansvänlig countrymusik där många låtar har lite ”south of the border”-influenser. Skivan är producerad av Allan tillsammans med John Whipple och den spelades in i Melody Ranch studios. Det finns en del riktigt härliga låtar där Jimenez briljerar med sitt dragspel. Några av dem är inledande ”Goin´ To Mexico”, ”Reckless Kind”, ”Spanish Town”, ”Gone Away” och ”Adios Corazón”. En bra skiva som jag rekommendera bl.a. till er som gillade Stephanie Urbina Jones framträdande i Furuvik. Glenns hemsida är www.glennallan.com.

Publicerad: 2005-09-01 



 Artist: Laurelyn Carter
 Titel: Laurelyn Carter
 Skivbolag: Pyle-Roser Music Group
 Recensent: Marcus Thell

 Betyg:

En ny lovande kvinnlig countryartist. Laurelyn Carter är en ung tjej (14-15 år) från Alabama som nu släpper sin debutskiva. Skivan bjuder på hela 15 låtar, plus ytterligare en bonuslåt. Materialet är tidstypisk country som den numera brukar låta med en blandning av snabba och långsamma låtar, men det är bra sådan. De flesta låtarna kommer från musikförlaget Pyle-Roser som också ger ut skivan. Skivan ger ingen information om låtskrivare, musiker eller något annat. Jag gillar framförallt ”Blue Skies”, “Mama Ain´t Here”, ”My Turn To Fall”, ”All Because Of You”, ”No Way” och ”We Were”. Jag tror att Laurelyn har goda möjligheter att slå sig fram och bli en countrystjärna en dag. Men vägen dit är lång och krokig, men kanske att hon t.ex. ska försöka komma med i Nashville Star för att få lite mer publicitet. Hennes hemsida är www.laurelyn.com. En söt och lovande countrytjej som jag önskar all lycka till i framtiden.

Publicerad: 2005-09-01 



 Artist: Johnny Dowd
 Titel: Cemetery Shoes
 Skivbolag: Bongo Beat rec.
 Recensent: Marcus Thell

 Betyg:

Johnny Dowd är en ny bekantskap för mig. Skivbolaget kommer ifrån Kanada och jag är inte helt säker på om Dowd kommer därifrån också, då skivan är inspelad i New York. Han har skrivit samtliga 11 låtar själv. Materialet är mer mot rockhållet än country, så om ni inte gillar tuff (country)-rock så behöver ni nog inte läsa vidare. Vissa låtar på denna skiva tycker jag är för stökiga, vilket kan bero på den ganska sparsamma kompet. På några låtar är det nämligen enbart gitarr, bas, trummor och ev. keyboards i kompet. De låtar som är helt Ok enligt mig är ”Wedding Dress” som av någon konstig anledning får mig att tänka på 1980-tals pop/rock, ”Christmas Is Just Another Day” som har en countrytext, men tyvärr inget countrykomp och lugna ”Shipwreck”. En ganska svår skiva att få grepp om. Jag rekommenderar att ni lyssnar lite på skivan innan ni införskaffar den. Johnnys hemsida är www.johnnydowd.com.

Publicerad: 2005-09-01 



 Artist: Grand Ole Country
 Titel: Grand Ole Country
 Skivbolag: Starsound
 Recensent: Marcus Thell

 Betyg:

Gruppen Grand Ole Country kommer från Nederländerna och består av Arnold Lasseur (mandolin, steel och gitarrer), Bart van Strien (banjo, gitarr), Robert-Jan Kanis (trummor och gitarr), Aart Schroevers (bas) samt Joost Van Es på fiddle och gitarr. Han som sjunger heter Cor Sanne och han gör det bra. De spelar gammal country och många välkända countrylåtar av artister som Merle Haggard, Johnny Cash, Hank Williams och även rockaren Chuck Berry. De görs i bra versioner och såvida ni absolut hatar covers så tycker jag att ni borde försöka finna denna skiva. Mina favoriter bland skivans 16 spår är ”A Lie To My Heart”, ”Your Old Love Letters”, ”A Thing About Trains”, ”Crazy Arms” och bluegrassversionen av ”Mama Tried”. Ännu en gång ett bevis på att bra countrymusik går att få tag på från Europa. Deras hemsida är www.cmc-country.nl.

Publicerad: 2005-09-01 



 Artist: Gurf Morlix
 Titel: Cut ´N Shoot
 Skivbolag: Blue Corin Music
 Recensent: Marcus Thell

 Betyg:

Gurf Morlix har jag tidigare sett genom hans jobb som gitarrist för Lucinda Williams, ett jobb han hade i elva år. Sedan har Morlix producerat massvis av artister som t.ex. Mary Gauthier. När man ser omslaget blir man kanske lite tveksam till att köpa den, Morlix står på en rostig gammal traktor med en lie i handen och ett strö i munnen, på baksidan siktar han på dig med ett gevär! Men skivan är riktigt bra och härlig. Morlix har skrivit alla 13 spår, de flesta med en co-writer som t.ex. Jim Leslie, Jim Lauderdale eller Jeffrey Steele. Stilen påminner en aning om Buck Owens Bakersfieldcountry (trots att den är inspelad i Austin, Texas) blandat med lite Del Reeves-influenser och jag gillar den skarpt. Gurf spelar de flesta instrument på skivan som gitarr, bas, steel, trummor och banjo. Bland mina favoriter finns ”Were You Lyin´ Down?”, ”Without You”, ”A Girl Like You”, ”Your Sister”, “Me & You” som Morlix skrivit tillsammans med Billy Swan och ”Ten Years Of Love”. Ett plus också till hans ofta roliga texter. En riktigt bra traditionell country-CD från Gurf Morlix, leta reda på den! Gurfs hemsida är www.gurfmorlix.com.

Publicerad: 2005-07-04 




Adress: Smålands Country Club C/o Lars Thell, Stångågatan 37, 598 37 VIMMERBY.
Telefon: 0492-137 62, E-mail: lars.thell@home.se, Hemsida: www.smalandscountryclub.tk