Innehåll:
  Artister
  Bli medlem
  Kalendarium
  Länkar
  Nordiska artister
Välkommen till Smålands Country Clubs hemsida!
  SCC-Nytt
  SCC-Nytt på
  Facebook
  Skivrecensioner
  Styrelsen
   Gå tillbaka till startsidan! Gå tillbaka till startsidan! Skicka gärna ett meddelande till Smålands Country Club! Besök Smålands Country Club på Facebook! Läs mer om Smålands Country Club! Gå fram en sida!
Skivrecensionsarkiv

Sök efter skivrecension:  

Artist: Connie Smith
Titel: Latest Shade Of Blue
Bolag: Bear family BCD 17609 / Columbia Recordings 1973-1976
Av: Lars Thell

Det här är den tredje boxen som Bear Family släppt med Connie Smith. De två tidigare är med material från hennes tid på RCA. Den här boxen innehåller 96 låtar inspelade på Columbia mellan 1973 och 1976 och samlade på fyra CD-skivor. Utöver all musik så följer en 96-sidig bok med mycket intressant läsning och fina bilder samt en komplett förteckning med information om alla inspelningar. I boken kan vi bland annat läsa om hur det gick till när Connie lämnade RCA efter nio år på det bolaget. Connie kände sig förbigången och hade som hon tyckte för dåliga royalties. Trots löfte om att få bättre avtal så kom det inte något sådant förslag från bolaget. Med anledning av detta så kontaktade Connie ( med hjälp av en advokat) Columbia. Connie skulle där arbeta tillsammans med den kända producenten Clive Davis, men innan de hann börja så fick Clive lämna Columbia. Ny kontakt för Connie blev Billy Sherrill, men deras första kontakt var inte så lyckad då Billy menade att det inte finns någon synd, vilket gjorde den nyfrälsta Connie mycket upprörd. Därför blev det George Richey som blev hennes producent och kontaktperson och det samarbetet fungerade bra. George producerade Connies två första album på Columbia. Så var det dags för en ny producent för Connie och denna gång var det Ray Baker (som producerat ett antal kanonalbum med Moe Bandy) som valet föll på. Ray berättar i boken att han aldrig tidigare träffat en så seriös och professionell artist som Connie. Paret brukade träffas på ett kafé och gå igenom ett antal tänkbara låtar att spela in. Efter ett par dagar träffades de i studion och då hade Connie lärt sig låtarna och hur hon skulle sjunga dem, imponerande.
Eftersom boxen innehåller 96 låtar så kommer jag bara att nämna en del av de låtar som jag fastnat lite extra för. På den första CDn är det den lite lugnare ”When you hurt me more than I love you”, en topplåt skriven av Jerry Foster och bill Rice. Connie bjuder på en fantastisk version av ”A picture of me (without you)” som George Richey och Norro Wilson har skrivit. Ännu en fantastisk låt är gospeln ”The well of His mercy” som kommit från Wayne Mannings penna.
Den andra CDn inleds med Bill Andersons ”I still feel the same about you” som är en lugn fin låt. Ännu en topplåt är den lugna ”Did we have to come this far to say goodbye” som Dallas Frazier och A.L. ”Doodle” Owens står bakom. ”Letting go” är en låt i mediumtempo som jag gillar, den skrevs av Glenn Martin och Dave Kirby. Ännu en topplåt är den lugna ”Is this all you hear (when a heart break)” från Charlie Williams penna. Tempot ökar lite i Sanger D. “Whitey” Shafers “I got a lot of hurtin’ done today”.
Den tredje CDn inleds med låtar från albumet ”Connie Smith sings Hank Williams gospel”. Den första låten från denna skiva är ”A house of gold”, en favorit. Jag har också fastnat för ”How can I refuse him now” som är en stillsam vacker låt. Ännu ett par mästerliga låtar är de snabbare ”When the book of life is read” och ”Calling you”. Jag gillar också de lite lugnare “Home in heaven” från Hanks penna, ”Praying hands” som Don Gibson har skrivit och ”Jesus hears,he cares, he can” skriven av R. Lewis (Jag har inte kunnat hitta hans förnamn). Connie bjuder dessutom på en nyinspelning av hennes första hit ”Once a day” som Bill Anderson skrev.
Från den fjärde CDn har jag fastnat för bland annat den lugna ”You crossed my mind a thousand times today”, en riktigt bra låt från Dewayne Orender och Phyllis Powells pennor. Ytterligare ett par lugna låtar som fastnat i minnet är ”Constantly” som Connie har skrivit och ”The latest shade of blue” som har Eddy Raven som upphovsman.
Allt var dock inte frid och fröjd på Columbia. Connie och Ray tyckte att bolaget var dåliga på att marknadsföra hennes album. Bland annat nämner hon hennes gospelalbum och framförallt hennes julalbum, som hon menar var otroligt svår att hitta i butikerna. Detta ledde till slut att Connie lämnade bolaget och lämnade skivstudios under 20 år (1978-1998). Därmed missade vi 20år av en av countryns bästa sångerskor. Jag tycker att detta är en bra box. Det som lyfter boxen är materialet med Hank Williams gospellåtar som är fenomenala. Jag tycker ändå att boxarna med RCA-materialen är bättre att satsa på om du ska köpa en box med Connie Smith från Bear Family.

(publicerad: 2022-04-01)


Adress: Smålands Country Club C/o Lars Thell, Stångågatan 37, 598 37 VIMMERBY.
Telefon: 0492-137 62, E-mail: lars.thell@home.se, Hemsida: www.smalandscountryclub.tk