Innehåll:
  Artister
  Bli medlem
  Kalendarium
  Länkar
  Nordiska artister
Välkommen till Smålands Country Clubs hemsida!
  SCC-Nytt
  SCC-Nytt på
  Facebook
  Skivrecensioner
  Styrelsen
   Gå tillbaka till startsidan! Gå tillbaka till startsidan! Skicka gärna ett meddelande till Smålands Country Club! Besök Smålands Country Club på Facebook! Läs mer om Smålands Country Club! Gå fram en sida!
Skivrecensionsarkiv

Sök efter skivrecension:  

Artist: Doyle Lawson & Quicksilver
Titel: Just Over in Heaven
Bolag: Sugar Hill, SUG-CD-3911. Inspelad 2000
Av: Ulf Sandberg

Jag var i Washington (DC) en fredagskväll i januari. Då kunde jag välja mellan att gå och lyssna på Seldom Scene i Alexandria eller Doyle Lawson & Quicksilver i Arlington. Dessa båda bluegrasstorheter uppträdde exakt samtidigt på två platser i Virginia vilka båda låg inom ”taxiavstånd” från mitt hotell i DC. Jag valde då Doyle Lawson eftersom jag hade varit ett flertal gånger tidigare på Seldom Scenes konserter i Alexandria (klubben Birchmere därstädes är ju deras ”hemmabana”).

Doyle Lawson & Quicksilver sjunger i huvudsak bluegrass med inriktning på southern gospel och konserten ägde rum i en kyrka, så miljön var den rätta. Konserten var förstås underbar men det är inte den jag skall recensera så jag vill bara nämna att dess höjdpunkt var när en av bandets medlemmar spelade piano och sjöng Vince Gills ”Go Rest High on the Mountain”. Det var inte direkt bluegrass men han sjöng den ännu bättre än Vince Gill själv och arrangemanget var toppenfint. Gruppen planerar att spela in denna sång på skiva i slutet på året så det är något fint att se fram emot.

Efter konserten köpte jag ett antal CD och den här är en av dem. Den innehåller uteslutande southern gospel (eller bluegrass gospel om man så vill) och med ett material som i huvudsak har skrivits av Doyle Lawson själv eller av medlemmar i hans band. Lawson, numera i pensionsåldern och med ett förflutet i Country Gentlemen under en tid då många av läsarna inte var födda, och hans unga band Quicksilver, är starkt inriktade på harmony singing och därvidlag är de f n bland de absolut bästa inom genren (många betraktar dem som allra bäst). Det är därför naturligt att skivans styrka är just harmonisången. Flera av sångerna framförs f ö a cappella. Eftersom materialet är i huvudsak deras eget och relativt nyskrivet finns det inga kända sånger. Trots detta är alla spår på skivan njutbara och jag bedömde 5 av de 14 spåren som riktiga ”höjdare”. Detta är verkligen ovanligt när det gäller tidigare oinspelat eget material.

Skivan rekommenderas varmt för alla som gillar bluegrass och alldeles speciellt för dem som gillar southern gospel och harmonisång.

(publicerad: 2003-03-01)


Adress: Smålands Country Club C/o Lars Thell, Stångågatan 37, 598 37 VIMMERBY.
Telefon: 0492-137 62, E-mail: lars.thell@home.se, Hemsida: www.smalandscountryclub.tk